REVALIDATIECENTRA

Infectiepreventie is een onderdeel van de kwaliteit van zorg van een instelling. In de ondersteuning naar een zo zelfstandig mogelijk functioneren van een revalidant zijn er vele onderlinge menselijke contacten en contacten met materialen die bij verschillende mensen gebruikt worden. Literatuur toont aan dat door onzorgvuldige infectiepreventie deze contacten aanleiding kunnen zijn tot de overdracht van infecties. GRIP biedt u velerlei ondersteuning aan om te komen tot een goed infectiepreventiebeleid:

De bij- en nascholing van medewerkers is ten eerste gericht op de basis-hygiëne-maatregelen. Het is van groot belang dat medewerkers meer inzicht krijgen in verspreidingsroutes van infecties en mogelijke preventiemaatregelen. Door ze de basis goed aan te dragen is het mogelijk dat de medewerkers zelf makkelijker keuzes maken tijdens de zorg. Als de basis gelegd is, kan specifiekere training nodig zijn, gericht op diverse werkzaamheden. Door efficiënt werken wordt hygiënisch werken een automatisme. Bij het ‘automatisch’ toepassen van de algemene voorzorgsmaatregelen zijn extra hygiënemaatregelen bij cliënten alleen bij bijzondere besmettingen nodig.

Bij een hygiëne-inventarisatie wordt de huidige stand van zaken beoordeeld. De bevindingen worden samengevat in een rapport met aanbevelingen ter verbetering. Zo kan hierna stapsgewijs de verbetering in gang gezet worden en gebudgetteerd.

Het werken met Contactpersonen Infectie Preventie is in een revalidatiesetting een prima werkwijze, aangezien een hygiënist niet fulltime aanwezig is.